Przepis
1. Podaj nazwę potrawy
2. Wymień składniki potrzebne do wykonania potrawy oraz podaj ich ilości (np.: 1 szklanka, 200 ml, 30 dag ….)
3. W punktach podaj kolejne czynności sporządzenia potrawy, używając czasowników w bezokoliczniku (dodać, wymieszać) lub czasowników w pierwszej osobie liczby mnogiej (dodajemy, mieszamy) w trybie rozkazującym (dodaj, wymieszaj).
4. Warto również podać: czas przygotowania potrawy, przybory i narzędzia potrzebne do jej przygotowania, sposób podania przygotowanej potrawy.
Kryteria sukcesu |
„+” jeżeli spełniono wymaganie „-„ jeżeli nie spełniono wymagania |
Nazwa potrawy |
|
Składniki |
|
Jednostki miar, wag lub objętości przy każdym składniku |
|
Sposób przygotowania |
|
Jedna, właściwa forma czasowników |
|
Poprawność ortograficzna |
|
Poprawność interpunkcyjna |
|
Poprawność językowa |